Csomók 1. – A szorító nyolcas

Ahogyan azt már korábban több cikkben is kifejtettük, a kalandpark minden eszközének a használata során elsődleges szempont a biztonság. A gladiátor pálya kivételével – ahol az akadályon túljutva a tovább haladás lehetőségét is biztosítani kell –, minden olyan esetben ahol az akadály legyőzése a levegőben történik, kötélbiztosítás szavatolja a biztonságot. Bár a kalandparkban ezt szakemberek végzik, nem árt ismerni néhány alapvető csomót amit a mindennapi életben is hasznosítani tudunk. Ezek a csomók persze nem kizárólag biztosítási célt szolgálhatnak, a hétköznapokban ugyanúgy hasznosak lehetnek.

Az egyik leggyakrabban használt csomó típus a szorító nyolcas. Nagy előnye, hogy a kötél bármely részén megköthető, nem szükséges hozzá a kötél vége, ami jelentősen meggyorsítja a használatát. A szorító nyolcas ezért sokkal inkább nevezhető huroknak, mint tényleges csomónak. Ezt a csomót használják a hegymászók, a barlangászok, de a vízi közlekedésben résztvevők is gyakran alkalmazzák.

Fontos tudni róla, hogy mindkét irányban terhelhető, önszorító (folyamatos terhelés alatt nem hogy nem lazul ki, de egyre szorosabb lesz). Kötél kímélő megoldás, a teherbírása a csomózatlan kötél szakítószilárdságának átlagosan a 65%-a.

© 2019 Gorilla Aréna