Ok, hogy extrém sport, de mitől extrém?

Az extrém sport: olyan tevékenység, amelyeket magas fokú kockázattal járónak tekintenek. Majd olyan szavak következnek, mint adrenalinlöket, sebesség, magasság, speciális felszerelés, stb.
A közelmúltban módosított megfogalmazása miszerint pedig: Olyan tevékenység, amelyben a résztvevő természetes, vagy szokatlan fizikai és mentális kihívásoknak van kitéve. Végül látni fogjuk, hogy egyik meghatározás sem igazán pontos, egyik sem állandó és egyik sem teljesen átfogó.

Az emberekre (általános alany) mindig is jellemző volt, hogy igyekeztek feszegetni, kitolni teljesítőképességük határait, vagyis a sport szempontjából objektívnek mondható tényezőket, képességeket maximalizálni (kimaxolni). Ennek látványos példája a korábban elképzelhetetlennek tartott csúcsok döntögetése. Ezt ma már a fizikai terhelésen túl szellemi felkészülés nélkül lehetetlen lenne megtenni. De ha egy átlagember nem képes még megközelítőleg sem olyan teljesítményre mint a profik, akkor a professzionális teljesítmény sportokat nevezhetjük vajon extrémnek? Aligha. Vagyis az extrém fogalma (jelen esetben) nem korlátozódhat csupán az elvárt teljesítőképességre sem fizikai sem szellemi szempontból, tegye az a lécet bármily magasra is. Nézzük meg ugyanezt a szubjektív tényezők oldaláról. Köszönhetően a technológia hihetetlen fejlődésének, mára rengeteget javult a leghétköznapibb sportágak felszereléseinek minősége is. A technológiai újítások nyilvánvaló módon a versenysporton keresztül, ha egy kis késéssel is, de folyamatosan szivárognak be és jutnak el a nagyközönséghez. Így az amatőrök is élvezhetik annak előnyeit. A felszerelés és az eszközök minősége és elérhetősége tehát már nem lehet gátja a nagyobb teljesítménynek. A legfontosabb szubjektív tényező azonban amit még a legjobb felszereléssel is csak részbe lehet kivédeni, az a környezet, a természet okozta akadályok, mint pl.: eső, vihar, szél, hó, hőmérséklet, kőomlás, stb. Ez pedig profit és amatőrt egyaránt érint. Vagyis az igazi különbség, magában az emberben van. Ki az aki úgy érzi, hogy elérte a saját határait és ebbe belenyugszik és ki az aki elfogadja, hogy a határok csak a fejünkben vannak és megy tovább.

Az igazság az, hogy bármely oldalról is nézzük, alig-alig közelítünk a válaszhoz az extrém-sportok mivoltát illetően. Azaz megállapíthatjuk, hogy nem a teljesítőképesség hordozza a keresett extrémitást. Vagyis extrém sportok hagyományos sportok közül nem kerülhetnek ki. Hiba lesz valaki extrém futó és teljesít egy ultra triatlon távot, soha nem lesz extrém sportoló, nem lesz annyira extrém, mint egy bázisugró, aki felmegy lifttel egy felhőkarcoló tetejére és leugrik úgy, ahogyan azt már 100x megtette és erre naponta többször is képes.

Tehát a választ máshol kell keresnünk és ehhez egy kicsit a múltban kell kutakodnunk. Régen az extrém sportok csak néhány „őrült”-et, „deviáns”-t, „renitens”-t, „érzelmileg sérült” egyént vonzottak és tevékenységüket egyenértékűnek tartották a halálvággyal. Ma ez szerencsére már nem így van. Az extrém sportok nagyrésze szépen lassan beintegrálódott a hagyományos sportok közé, sokuk már olimpiai sportágként vannak jelen és társadalmi elfogadottságuk is konszolidálódott. Ezzel együtt maga az extrém fogalma is kitolódott és ami megmaradt belőle, ami az egészet tovább viszi, az a sajátossága és különlegessége, ami a tudatos és önként vállalt kockázat. Létrejött egy új fogalom a: kockázat-sport, vagy rizikó-sport fogalma. Ez felszívta magába az extrém sportok közül azokat, ahol a kockázati faktor ugyan megvan, de minimalizálódott a magas sérülésveszély esélye és szinte megszűnt a halálozási faktor. Extrém sportok pedig maradtak azok, ahol ezeknek az esélye továbbra is magas és nehezen, vagy egyáltalán nem kiküszöbölhető.

Kalandra fel,
a Gorilla Aréna csapata

Ha kedvet kaptatok egy kis kalandozásra, akkor keressétek a kalandparkot a
+36 20 665 8355 telefonszámon, vagy a gorillaarena@gmail.com email címen. A mindennapi információhoz kövessétek facebook oldalunkat: https://www.facebook.com/gorillaarena.hu
vagy gyertek el az arénába nyitvatartási időben a 3396 Kerecsend, Fő út 204. címre.

© 2019 Gorilla Aréna